de pers over 'Zoon in Congo'


06/11/2015 om 11:07 door Guido Govaerts. Het Nieuwsblad


Leen Van den Berg uit Rotselaar speelde het klaar om een ijzersterke koloniale roman op de markt te brengen. Voor het schrijven van deze roman kreeg ze een schrijfbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.


Dinsdag 10 november  signeert ze haar boek op de boekenbeurs in Antwerpen. Dat gebeurt na de literaire nocturne in zaal Oranje podium vanaf 18.30 uur.


Zoon in Congo is een roman over het koloniale verleden van Belgiƫ. Het is een psychologische historische roman over het vertrek van havenarbeider Elias in Antwerpen op zoek naar zijn Deense vader in het Congo van het einde van de negentiende eeuw. Het vergde meer dan vijf jaar research. Leen van den Berg onderstreept haar schrijverstalent met dit beklijvend boek dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Congolese rubberplantages.


Nederland had hondervijftig jaar geleden al zijn Max Havelaar. Die kreeg in 1976 een verfilming. Misschien krijgt Vlaanderen met de verfilming van Zoon in Congo ook zijn prent over een belangrijk koloniaal hoofdstuk waarbij ons land betrokken was. Film is trouwens niet onbekend voor Leen Van den Berg die ook al het oorspronkelijke scenario schreef van de film over Soeur Sourire, de kloosterzuster die een wereldhit scoorde met Dominique en waarover de schrijfster uit Rotselaar in 2005 een roman uitbracht.


 

.

 

De auteur ontving voor het schrijven van deze roman een schrijfbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Aan het schrijven van de roman, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de jonge kolonie van Leopold II, ging jarenlange research vooraf.