1956 - een nest aan de rand van het woud

1956

een nest aan de rand van het woud


Op 17 februari 1922 wordt in Antwerpen de moeder   

van Leen geboren: Geneviève Van der Stighelen.

Ze is de achtste van de tien kinderen van Alphonse      Van der Stighelen, meester loodgieter, en Marguerite Radoux, huisvrouw. In 1940 vlucht het gezin van Antwerpen naar Kasterlee en later naar Brussel. Pas op het eind van de oorlog verhuist 'dikke Bobonne' terug naar Antwerpen met drie van haar kinderen die nog niet zijn gehuwd. Bompa is inmiddels overleden in Brussel.


Op 21 februari 1927 wordt in Maastricht de vader van Leen geboren: Jan van den Berg. Hij is de vijfde van de zes kinderen van Hendrikus van den Berg, journalist, en Wilhelmina van Vorstenbos, huisvrouw.

In 1939 verhuist het gezin van Maastricht naar Brussel.


Leens ouders leren elkaar kennen in Brussel waar het gezin van Leens moeder de gelijkvloerse verdieping huurt van het gezin van Leens vader. In 1948 trouwen ze. Ze willen graag een kroostrijk gezin. Acht kinderen verliezen ze in de weken voor of na de geboorte. Uiteindelijk  prijzen ze zich, na veel leed en verdriet, gelukkig met hun vier gezonde kinderen. Leens vader wordt uitgever, haar moeder geeft een tijd les, onder meer aan kinderen van circusartiesten.   


In 1955 verwachten Leens ouders voor de tiende keer een kind. Deze keer loopt het goed af. Op 8 april 1956 wordt Leen geboren in de buurt van Brussel, aan de rand van het Zoniënwoud. Ze is de derde in de rij, heeft twee oudere broers en later ook een jongere zus.