In de zee van mama's buik


Een teder verhaal over de verwachting van een baby die helaas niet levensvatbaar blijkt, voor

7 tot 99 jaar.


Dit integere prentenboek in sfeervolle sepiatinten is groots in zijn eenvoud. Een moeilijk te vatten gebeurtenis als een miskraam wordt hier gevat in een helder en fantasierijk verhaal waarbij taboes niet gemeden worden.

   Het is confronterend, maar tegelijkertijd ook troostend, door de visie dat het leven een weerkerende gebeurtenis is met telkens nieuwe kansen.

   Het verhaal ontwikkelt zich als een zwangerschap: traag, mysterieus en vol stille emotie. Maar dan steekt plots de storm op en komt het geheel in een niet te stuiten stroomversnelling, waarbij je je als lezer/kijker wil afwenden van de tragiek. Maar het hoopvolle einde troost en zalft en biedt nieuwe kansen. Ook mooi is het hoe de relatie geschetst wordt tussen de binnenwereld (de buik) en de buitenwereld, zowel in de tekst als in de prenten.

   De zuinige woorden zijn broos, poëtisch en teder. Zij geven het verhaal een soort verwondering voor het leven mee.

   De bruinige prenten met gelige accenten illustreren perfect dit verhaal en zijn al even gevoelig als de tekst zelf. Zij suggereren vooral door een wazig lijnenspel en met veel fantasie het verloop van een zwangerschap en spreken zo je eigen fantasie aan. Het stijlverschil in techniek tussen buiten- en binnenwereld is zeer geslaagd en illustreert perfect de ongrijpbaarheid van een foetus in ontwikkeling. 

   Dit boek is zeker en vast een meer dan zinvolle troost voor wie te maken krijgt met het noodlot van een miskraam, maar zal ook alle anderen aanspreken op hun verwondering en emoties.  (Eric Van Thillo, april 2007)

Pluizuit




In de zee van mama's buik is een poëtisch verhaal over een miskraam. Ontroerend teder brengt het onder woorden dat het kleine kindje in mama's buik niet kan overleven. Tekst en illustraties spelen met de metafoor van water, storm en schripbreuk lijden. Aan het einde krijgt de kleine schipbreukeling een plaatsje aan de brede sterrenhemel. Dit boek reikt een hand volwassenen en kinderen die met een miskraam geconfronteerd worden. Aan de hand van dit eenvoudige verhaal kan het vaak verzwegen verdriet bespreekbaar gemaakt worden, ook bij jonge kinderen. Voor de volwassene is dit kunstzinnige boekje een kleine troost. (Rita Ghesquiere, Kerknet, november 2007)




Symbolisch prentenboek over een weinig behalndeld thema: miskraam.(...) Een bijzonder boek, dat is het! (Marianne Zwaneveld, nbd Biblion)




Dit is een mooi, teder en poëtisch verhaal over een gelukkige zwangerschap die eindigt in een miskraam. Het wordt begeleid door al even dromerige en poëtische illustraties die meer suggereren dan ze tonen. Een boek dat troost en sterkte kan brengen en een delicaat onderwerp bespreekbaar maken. (Ria Dorssemont, Lerarenopleiding, KHK)




Dit boek brengt een teder verhaal over de verwachting van een nieuw broertje of zusje dat helaas niet levensvatbaar is. Het boek is zeker de moeite waard voor ouders die een kindje verloren rond de geboorte.(...) In de zee van mama's buik kan helpen het verlies tijdens de zwangerschap of rond de geboorte bespreekbaar te maken in het gezin (...) (Christine Langouche, OVOK)




Een fantastisch lief boekje over een baby die van de veiligheid van mama's schoot, opstijgt tot een sterretje aan de hemel. In prachtige eenvoud legt dit boekje aan je kindje uit waarom hij zijn broertje of zusje wel heeft kunnen voelen en horen in de buik van mama, maar waarmee hij nooit kan spelen. Een echte aanrader om uit voor te lezen als je al kinderen hebt en je helaas afhscheid hebt moeten nemen van een nieuw broertje of zusje. (Peuteren.nl)